top of page

צדק חברתי-כלכלי

"כֹּה אָמַר יְהוָה עַל-שְׁלֹשָׁה פִּשְׁעֵי יִשְׂרָאֵל וְעַל-אַרְבָּעָה לֹא אֲשִׁיבֶנּוּ: 

עַל-מִכְרָם בַּכֶּסֶף צַדִּיק וְאֶבְיוֹן בַּעֲבוּר נַעֲלָיִם" עמוס, ב':ו'


עמותת קול רבני לזכויות אדם החלה לעסוק בתחום זה משנת 2003, במקביל למאבקן של ויקי כנפו והאימהות החד-הוריות. הפעילות בתחום התעצמה בתקופת "תכנית ויסקונסין", ולאחריה בתכנית "אורות לתעסוקה", שבשתיהן היינו שותפים להצלחה במניעתן מבעוד מועד. מאז ועד היום, אנו פועלים למיצוי זכויותיהן של השכבות המוחלשות בחברה, של חסרי הנגישות לזכויות אדם בסיסיות, של מיעוטים בישראל, של  מבקשי מקלט ועוד. כמו כן יצאנו למאבק בעוני ולשמירה על זכויותיהם של החיים בו. העמותה פועלת עם ומול קובעי המדיניות בישראל, ושוקדת להבטיח את זכויות האדם של הקבוצות המודרות מעמדות הכוח. פעילותנו מתבססת על התפישה היהודית לגבי חברת מופת וחברה תקנית ומתמקדת במאבק בעוני ובחוסר ביטחון תזונתי, בזכות לקיום בכבוד ולחיים ללא מחסור ובזכות לקורת גג. מטרתנו להביא לתיקון עולם -  לדרוש את אחריות המדינה ולקדם סולידריות חברתית. 


 

מאבק בעוני - מרכז זכויות

רָאֹה רָאִיתִי אֶת-עֳנִי עַמִּי שמות,ג':ז'


אנו מפעילים מרכז למיצוי זכויות המשרת את תושבי חדרה וואדי עארה. אנשי מקצוע ומתנדבים מספקים מידע לאלפי אזרחים ואזרחיות באשר לזכויותיהם ומיצויים. כמו כן, אנו מעניקים סיוע והכוונה למימוש זכויות וזכאויות חברתיות בתחומים של: חובות, דיור ציבורי, ביטוח לאומי ועוד. אנו פועלים מתוך רצון להעצים את הפונים בהתמודדויותיהם עם הבירוקרטיה הישראלית, וכן מפנים לשירותים של המדינה. 

 

סיפורים מהמרכז
 

עבודה קהילתית

וְכִֽי־יָמ֣וּךְ אָחִ֔יךָ וּמָ֥טָה יָד֖וֹ עִמָּ֑ךְ וְהֶֽחֱזַ֣קְתָּ בּ֔וֹ גֵּ֧ר וְתוֹשָׁ֛ב וָחַ֖י עִמָּֽךְ׃  ויקרא, כה':לה'

 

חובת הקהילה, החברה והמדינה היא לדאוג לחוליות המוחלשות בחברה. חובה זו אף מעוגנת ומושרשת במסורת היהודית, כמו גם אחריות החברה לספק שירותים בסיסים לפרטים בה. אנחנו מנהלים מאבק לקיום בכבוד ולחיים ללא מחסור. אנו מאמינים כי חובה זו מוטלת לא רק על הפרט, אלא על כלל הציבור. 

 

פרויקט ״והחזקת״ של קול רבני לזכויות אדם מהווה דוגמא לנאמר לעיל. זוהי יוזמה המחברת בין הקהילה הרפורמית "תפילת האדם" בקיסריה לבין מרכז "עוצמה" של הרווחה באור עקיבא. במסגרת הפרויקט, קבוצה של משפחות מקהילת "תפילת האדם" בקיסריה, מלווה קבוצה של משפחות המתגוררות בדיור הציבורי ומטופלות על ידי מרכז "עוצמה" באור עקיבא.


כל משפחה מקיסריה יוצרת קשר אישי עם משפחה מאור עקיבא המתגוררת בדיור הציבורי ומלווה אותה בנבכי הבירוקרטיה לפיתרון הבעיה עמה היא מתמודדת. ניסיון רב שנים בשטח לימד אותנו כי לפיתרון בעיות בדיור הציבורי, יש צורך בליווי ארוך טווח. הפרויקט מתבסס על קהילה קיימת בעלת הון אנושי גבוה, המסוגלת להעניק את הליווי לאורך זמן –  מצב בו אנשים בודדים מתקשים. המתנדבים עצמם מלווים אף הם הן על-ידי קהילת האם שלהם והן על-ידי שומרי משפט – רבנים לזכויות האדם. 

 

קהילת האם אף היא נתרמת מהפרויקט שכן היא מגדילה את מספר החברים בה, בכך שהיא מציעה גם פתרונות רוחניים לאנשים מעשיים שתפילות ולימוד לא מדברים אליהם. רבנים לזכויות האדם מעניקים את הליווי המקצועי בנושאי הדיור, שכן ביכולתו של הארגון ״לדבר בכל השפות״ הנדרשות: השפה היהודית, השפה הקהילתית, השפה הסוציאלית, האקדמית ושפת השכונה.

כל האמור לעיל לא יכול להביא לתוצאה ברמה הלאומית ללא עבודה קדחתנית לשינוי מדיניות הממשלה.


 

שינוי מדיניות

דִּרְשׁוּ־ט֥וֹב וְאַל־רָ֖ע לְמַ֣עַן תִּֽחְי֑וּ  עמוס, ה':יד'


אנחנו פועלים בערוצים שונים ומגוונים מול משרדי הממשלה והרשויות על מנת לקדם סוגיות הנוגעות לאנשים החיים בעוני – בדגש על דיור ציבורי והתחדשות עירונית, חובות ונגישות לזכויות. נושא מרכזי בו אנו עוסקים הנו קידום בטחון תזונתי  בישראל: דרישה מהמדינה ליטול אחריות, להכניס אותו לבסיס התקציב ולהגדיל הסכומים המוקדשים לכך. 

אנו פועלים עם ומול משרדי ממשלה ומקבלי החלטות ועם אנשים החיים בעוני.  
 

בין הישגינו: "חוק השקיפות" –  תיקון לחוק זכויות הדייר הדיור הציבורי המזכה דיירי דיור ציבורי בקבלת מידע; שינוי ב"תקן 21" הנוגע לתחזוקת בתים בהתחדשות עירונית; הגנות מסוימות לחייבים ב"חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי". מניעת סגירת המיזם לביטחון תזונתי-בשל העדר תקציב המדינה, יחד עם שותפינו בפורום מזון.
לינק לניירות עמדה

 

עבודה חינוכית: 

אנו מעבירים קורסים וסדנאות בנושאים שונים:

 שינוי מדיניות, מיצוי זכויות,חובות, העצמה רוחנית ומעשית, ועוד.

סדנאות וסיורים על עוני בישראל,

וכן הכשרת סטודנטים ועבודה משותפת עם מרצים וקורסים במוסדות אקדמיים.

מסמכי מדיניות

שותפויות

קול רבני לזכויות אדם באמצעות מחלקת צדק חברתי, פועלת גם במסגרות שיתופיות ונוטלת חלק פעיל במספר קואליציות:

הפורום למאבק בעוני-עמם הפקנו כנס שולחנות עגולים ראשון  של אנשים החיים בעוני, ארגונים , אקדמיה וממשל.

הפורום לדיור ציבורי-עמם אנו פועלים בנושאי דיור ציבורי, לדוגמא בכתיבת ידיעון בשיתוף עם משרד השיכון, בתמיכה בפעילות ועוד.

פורום חובות-עמם אנו מקדמים שיקום כלכלי לחייב באחריות המדינה.

וכן פועלת בשיתוף עם המרכז לפליטים בנגב.

 

לסיכום, אנו מאמינים כי:

כל אדם זכאי לרמת חיים נאותה לבריאותם ולרווחתם שלו ושל בני ביתו, לרבות מזון, לבוש, שיכון, טיפול רפואי, שירותים סוציאליים כדרוש וזכות לביטחון במקרה של אבטלה, מחלה, אי כושר לעבודה, אילמון, זיקנה או מחסור אחר בנסיבות שאינן תלויות בו.  מתוך ההכרזה לכל באי עולם.

מחלקת צדק חברתי 

מנוהלת על-ידי עו"ד בקי כהן-קשת

bottom of page