"וְאַתָּה תֶּחֱזֶה מִכָּל הָעָם אַנְשֵׁי חַיִל יִרְאֵי אֱלֹהִים אַנְשֵׁי אֱמֶת שֹׂנְאֵי בָצַע... וְנָשְׂאוּ אִתָּךְ"
(שמות, יח, כא-כב).
***
בעבר, אחד מתפקידי כמורה בתיכון היה ניהול מועדון מנהיגות בבית הספר. כדי להקל על המורים שהמליצו על תלמידים להצטרף למועדון, היה לנו אפילו טופס הערכה: האם התלמיד מפגין אחריות, כבוד, יוזמה ובגרות ברמה נמוכה, ממוצעת או מצוינת?
אבל בחירת מנהיגות חזקה אינה תמיד קלה כמו סימון תיבות בטופס. המשמעות המעשית של בחירת מנהיגות אמינה בממשלות ובחברות שלנו דחופה היום יותר מתמיד. למרבה המזל, המסורת היהודית מציעה לנו כלים לבחון מנהיגים ולוודא שהם עומדים בסטנדרטים ערכיים מסוימים. פרשת השבוע, יתרו, עוסקת בנושאים אלו ומאפשרת לנו ללמוד מהם.
בפרשה זו מגיע יתרו אל משה ומציע לו הדרכה. כדי להיזכר בהקשר, בני ישראל חצו זה עתה את ים סוף וכעת עליהם להקים ולנהל חברה חדשה. יתרו מייעץ למשה לבחור מנהיגים מוכשרים ואמינים, אותם הוא מכנה "אַנְשֵׁי חַיִל" - אנשים אמיצים ובעלי יכולת (שמות י"ח:כ"א).
אבל מה פירוש להיות אדם מוכשר ואמין? הרמב"ן מסביר כי "אַנְשֵׁי חַיִל" הם אלו המסוגלים להנהיג את הציבור. הוא מוסיף כי קיימות תכונות שונות למנהיגות בהתאם לסיטואציה: למלחמה, מנהיג טוב הוא חזק, ערני ומיומן באומנות הקרב; לעניינים משפטיים, מנהיג טוב הוא חכם, ערני והוגן.
מדברי הרמב"ן ברור כי קיימות תכונות מנהיגות מסוימות שנדרשות בכל מצב – והוא מציין במיוחד את הערנות כמאפיין מפתח להנהגת העם היהודי. אך בנוסף לכך, ניתן ללמוד מדבריו כי מנהיגות יעילה היא לעיתים קרובות תלוית הקשר.
במילים אחרות, יש לנו צורך במנהיגים מסוגים שונים ברגעים שונים. מה שהופך אדם מסוים למורה מצוין לא בהכרח יהפוך אותו לקפטן מוכשר של קבוצת כדורגל; מה שהופך מישהי למנכ"לית מצליחה לא בהכרח יהפוך אותה לשופטת דגולה.
בפרשה, יתרו מתחשב בגישה זו בשיחתו עם משה. הוא ממליץ למשה לבחור מנהיגים ואומר" וְנָשְׂאוּ אִתָּךְ" (שמות י"ח:כ"ב). זהו לב העניין – מנהיגים אמיתיים נוהגים גם בענווה, מקבלים הדרכה, ומקיפים את עצמם באנשים שמחויבים לערכי הקהילה.
בעולמנו המודרני, כמו גם בתורה, מנהיגות היא נושא מורכב. לעיתים קרובות היא דורשת איזון בין טובת החברה לבין צרכיהם של יחידים. השאלה הדחופה נותרה על כנה: כיצד אנו מתקדמים כאשר ההנהגה אינה נדרשת לתת דין וחשבון על מעשיה? מנהיגות אינה רק תפקיד רשמי של שלטון; היא גם האחריות של המונהגים לפעול כאשר זכויות אדם מופרות או כאשר מנהיג כושל בתפקידו.
קשה להיות כמו יתרו - לומר למנהיג שהוא זקוק לעזרה או שעליו לשנות כיוון דורש אומץ. אך הדבר הכרחי כדי להבטיח שנעניק כוח למנהיגים שהמסורת שלנו דורשת.
-------------------------------------------------------------------------------------------------
ג'סיקה ג'ורדנו היא סטודנטית לרבנות מפיניקס, אריזונה. לפני שהחלה את לימודיה בהיברו יוניון קולג', עבדה כמורה וכסולנית חזנות. לג'סיקה תואר ראשון בהיסטוריה מאוניברסיטת אריזונה ותואר שני בחינוך לגילי תיכון מאוניברסיטת ונדרבילט. בזמנה הפנוי היא אוהבת לקרוא, לאפות ולבלות עם בעלה, סטיב.